DOĞRUDAN TURİZM İŞLETME BELGESİ
1. Doğrudan Turizm İşletme Belgesi İçin Başvuru dilekçesi: Bakanlıkça hazırlanmış matbu dilekçe doldurulur. Dilekçede talebin ne olduğu açıkça belirtilir ve belge başvurusunda bulunan kişinin adı-soyadı, imzası, tarih, irtibat telefonları ile tesisin adres bilgilerine yer verilir. Başvuru sahibi tüzel kişilik ise dilekçede, kaşe ve tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imzası bulunur.
2. Rapor Tesis hakkında bilgilerin anlatıldığı raporda; tesisin adı, pafta, ada ve parsel numaralarının da belirtildiği açık adresi, türü ve varsa sınıfı, kapasitesi, doğrudan turizm işletme ve pazarlama modeli bilgilerine yer verilir.
Kapasite bilgilerinde: Yönetmelikte belirtilen tesisin türü ve sınıfı için öngörülen asgari nitelikleri sağlayacak şekilde tesiste yapılacak toplam oda ve yatak sayısı, yemek salonu, toplantı salonu ve gece kulübü gibi salonların metrekareleri ve bu metrekarelerin 1.2 metrekareye bölünmesiyle hesaplanılan salonun kişi kapasitesi, ayrıca tesiste yer alacak amerikan bar, jimnastik salonu, anfitiyatro ve havuz gibi diğer kapalı ve açık düzenlemeler yer alır.
3 – A- Belediye hudutları ve mücavir alanlar içerisinde;
A.1 İşyeri açma ve çalışma ruhsatı: İlgili belediyesinden alınmış, belge talebinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiye ait, tesisin mevcut durumu ile uyumlu işyeri açma ve çalışma ruhsatının gönderilmesi gerekmektedir. Geçici işyeri açma ve çalışma ruhsatı kabul edilmeyecektir.
B- Belediye hudutları ve mücavir alanlar dışında;
B.1- Tapu ve/veya tapu tescil belgesi veya kiralama, izin, irtifak haklarını gösterir belge: Yatırımın yer alacağı arazinin tümünü kapsayan tapu ve/veya tapu tescil belgesi, irtifak hakları, kira sözleşmesi gibi mülkiyet durumunu gösterir belge ve/veya belgelerdir.
B.2- Yapı kullanma izin belgesi: İlgili idaresinden alınmış, tesisin mevcut durumu ve kullanım amacı ile uyumlu yapı kullanma izin belgesinin gönderilmesi gerekmektedir.
B.3- İtfaiye Müdürlüğü veya ilgili kuruluş yazısı: Tesiste yangına karşı gerekli önlemlerin alındığına ilişkin İtfaiye Müdürlüğü veya ilgili kuruluş tarafından verilen yeni tarihli yazı istenir.
B.4- Atık su sisteminin çözümüne ilişkin yazı: Tesisin atık su sisteminin çözümüne ilişkin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden alınacak uygun görüş yazısı istenir.
B.5. Genel güvenlik, asayiş ve ahlak yönünden ilgili mülki idarenin görüş yazısı Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde, konaklama tesisleri, yeme-içme ve eğlence tesisleri için genel güvenlik, asayiş ve ahlak yönünden tesisin faaliyet göstermesinde sakınca bulunmadığını belirten yazı istenir.
4. Ticaret sicili gazetesi Belge başvurusunun tüzel kişilik adına yapılması durumunda, şirket tesciline ilişkin ticaret sicili gazetesi verilir. Ticaret sicili gazetesinde, faaliyet konuları arasında doğrudan turizm işletmeciliğinin bulunması gerekir.
5. İmza sirküleri Belge başvurusunun tüzel kişilik adına yapılması durumunda imza sirküleri verilir. İmza sirküleri noter tarafından düzenlenir ve tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin isimleri ve temsil yetkisinin sınırlarını içerir.
6. Fikir projesi Golf tesisleri, kongre ve sergi merkezleri, tatil merkezleri, eğlence merkezleri, temalı parklar ve turizm kompleksleri için fikir projesi hazırlanır. Diğer tesis türleri için bu zorunluluk bulunmamaktadır. Fikir projesi yerine avan veya uygulama projesi de kabul edilir. Tesis hakkında genel olarak fikir verebilecek 1/200 ölçekte düzenlenmiş fikir projesinde; tesisin konumu, yakın çevresi ile ilişkisi, mimari kitlesel çözümü, mekansal ilişkileri ve yapısal özelliklerine yer verilir. Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde, bu tesislerden ayrıca, 1/200 ölçekte fikir maketi istenebilir.
7. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurul Kararı Tarihi özelliği nedeniyle özel belge talebinde bulunulan tesislerden Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurul Kararı istenir.
8. Referans kişi veya kuruluş yazısı Bakanlık gerekli görmesi halinde, Bakanlıkça uygun görülen kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, dernek ve vakıf gibi kuruluşlardan referans yazısı isteyebilir. Referans kişilerin ise kendi alanlarında bilimsel veya mesleki yeterliliklerinin kabul görmüş olması gerekmektedir.
9. Sağlık Bakanlığı yazısı Termal turizmi tesislerinden, sağlık ve tedavi ünitelerinin Sağlık Bakanlığınca belirlenen yapı ihtiyaç programına uygun olduğunu gösteren belge istenir.
10. Konut ya da ticaret kullanımına ait belge Müstakil apart otellerde; tesisin yer aldığı alanın imar planlarında konut yada ticaret kullanımına ayrılmış alanda olduğunu gösteren belge istenir.
11. İsim tescil belgesi Tesisin adı, yetkili idareler tarafından tescil edilmiş ise tescile ilişkin belge verilir.
Turizm İşletme Belgesi Almak İçin