Otel Sınıflandırma İşlemleri

OTEL SINIFLANDIRMA İŞLEMLERİ

TURİZM İŞLETME BELGESİ İÇİN

TESİSİN ÇEVRESİ ÇEVRESİ

GENEL GÖRÜNÜMÜ

1- Bina veya binaların dış cephe kaplamaları ve görünümü,

- Alüminyum, mermer, özel malzeme v.b. (3 puan)

- Hazır sıva, mozaik, karo, v.b. (2 puan)

- Boya, badana, (1 puan)

Bina veya binaların dış cephe kaplamasında kullanılan malzeme değerlendirilecektir. Malzemenin niteliği, yıpranmış olması, temizlik ve bakımı dikkate alınmalıdır. Binanın dış cephe kaplamasında mermer kullanılmış olsa dahi, temizlik ve bakımı yeterli değilse ya da yer yer kırıklar var ise 3 puanın altında değerlendirme yapılabilir. Burada dikkat edilecek en önemli husus, bina veya binaların ön cephesi ile müşteriler tarafından görülebilen cepheleri bütün olarak değerlendirilmelidir.

2- Ulaşım imkanları ve trafik sirkülasyonu,

- Her türlü araçla ulaşım imkanı olan yerler, (3 puan)

- Yalnız özel araç veya taksi kiralayarak ulaşılabilen yerler, (2 puan)

Tesislere ulaşım değerlendirilecektir. Tesislerin bulunduğu yere toplu taşım araçları ile ulaşılabiliyorsa 3 puan verilecektir. Belediye otobüsü veya dolmuş gibi araçlar dışında, taksi kiralama yolu ile ya da özel araçla ulaşılabiliyorsa 2 puan verilecektir.

3-Tesise girişteki genel görünüm, (3 puan)

Tesislerin girişlerindeki genel görünüm değerlendirilecektir. Tesisin bulunduğu yere göre, müşteriye sağlanan rahatlık, tesisin mimari yapısı, bahçe içinde olup olmaması, cadde üzerinde olması gibi hususlar dikkate alınır.

4-Tesis girişinde bedensel engelliler için düzenleme, (2 puan)

(Yol ile giriş kapısı arasında % 6 meyili geçmeyen rampa var ise değerlendirilir. )BAHÇELER(Müşteri Kullanımına açık bahçesi olan tesisler için)

5-Bahçe düzenlemesi, ( 3 puan)

Müşteriler için oturma ve dinlenme yerleri, gezinti yolları gibi düzenleme yapılmış olan bahçelerin genel görünümü değerlendirilir.

6-Temizlik ve devamlı bakımı, (3 puan)

Beşinci maddede belirtildiği gibi tesisin müşteriye açık bahçesi var ise, bu bahçenin genel temizlik ve bakımı değerlendirilir.

7-Aydınlatması, (1 puan)

Beşinci maddede belirtildiği gibi tesisin müşteriye açık bahçesi var ise, bu bahçenin aydınlatması değerlendirilir.

8-Bahçede bedensel engelliler için yapılan düzenleme, (2 puan)

(Bahçe rampalı ise meyili % 6'dan az olan en az 180 cm. genişliğinde düz ve engelsiz olarak yapılmış olmalıdır. )RÜZGARLIK-RESEPSİYON-BEKLEME YERİNİ KAPSAYAN LOBİ-TELEFON KABİNİ VE VESTİYERDEN OLUŞAN KABUL HOLÜ

9-Zemin kaplaması,

a)Halı,

- Özel dokuma yün halı, (Tam kaplama 6 puan)

- Tüylü yün halı, (Tam kaplama 5 puan, kısmi kaplama 3 puan)

- Sentetik yün halı, (Tam kaplama 4 puan, kısmi kaplama 2 puan)

- Keçe tipi yer kaplaması, (Tam kaplama 3 puan, kısmi kaplama 1 puan)

b)Diğerleri,

- Granit, (6 puan)

- Mermer, seramik v.b. (5 puan)

- Karo, camcila parke v.b. (3 puan)

- Düz mozaik, marley v.b. (1 puan)

Lobi ve bekleme yerini kapsayan tesis girişindeki zemin kaplaması değerlendirilir. Halı, kilim ve benzeri yer kaplamaları ( a ) şıkkında belirtilen puanlar üzerinden, sert zemin kaplamaları ise ( b ) şıkkında belirtilen puanlar üzerinden değerlendirilir. Kısmi halı kaplama değerlendirmesi yapılırken, zeminin geneline bakılır. Örneğin, mermer üzerine yolluk veya kilim konulmuş ise, ( b ) şıkkına göre değerlendirme yapılır. Halının özel dokuma olarak değerlendirilebilmesi için, tesisin amblemi ya da özel olarak çizilmiş desenli olmalıdır. Halının üzerinden alınacak bir tutam havın yakılması sonucunda da yün olup olmadığı anlaşılabilecektir. Bukle tipindeki halılar ise, keçe tipi yer kaplaması olarak değerlendirilmelidir. Sert zeminlerin değerlendirilmesinde de paledyen tipi yer kaplamasına, karo ve camcila parke gibi 3 puan verilmelidir. Değerlendirmelerde, zemin kaplamasının yıpranmış, lekeli ve bakımlı olması da dikkate alınır. Yıpranmış, lekeli ve bakımsız zemin kaplamaları için daha düşük puanlar verilir.

10-Dekorasyon,

- Özel dekorasyon, (Bir kültürü yansıtan) (5 puan)

- İyi bir dekorasyon, (3 puan)

-Normal dekorasyon, (1 puan)

Lobi ve bekleme yerini kapsayan tesis girişindeki dekorasyon değerlendirilir. Bu bölümdeki dekorasyonun özel dekorasyon olarak değerlendirilebilmesi için, belli bir kültürü yansıtması gerekmektedir. Değerlendirmelerde; dekorasyonda kullanılan malzemelerin uyum içinde olması ve bakımlı olması dikkate alınır.

11-Tefriş elemanları ve düzenleme,

-Çok iyi malzeme ile fonksiyonel bir düzenleme (5 puan)

- İyi malzeme ile fonksiyonel bir düzenleme (3 puan)

- Normal malzeme ile fonksiyonel bir düzenleme (1 puan)

Lobi ve bekleme yerini kapsayan tesis girişindeki tefriş elemanları ve düzenleme değerlendirilir. Bu bölümdeki resepsiyon bankosu, masa, sandalye, sehpa, vestiyer, telefon kabini ve bunun gibi tefriş elemanlarında kullanılan malzemelerin niteliği, bakımı ve kullanım rahatlığı dikkate alınır.

12-Resepsiyonda fiyat teşhiri, (1 puan) (Uygulanan fiyatlar teşhir edilmelidir.)

Tesiste uygulanan oda, yatak, kahvaltı ve tabldot fiyatları müşterilerin rahatça görebileceği şekilde resepsiyonun uygun bir yerinde asılı olmalıdır. Afişe edilen fiyatlar, Döviz bazında ya da karşılığı olan Türk Lirası olarak belirtilmelidir. Bakanlığımızdan onaylı fiyatların afişe edilmesi halinde, bu fiyatlar uygulanmıyor ise değerlendirmeye alınmaz.

3-Müşterilerle ilişkiler ve danışmanlık hizmeti,

- Resepsiyonla bağlantılı ayrı bir mahalde hizmet, (2 puan)

- Resepsiyonda hizmet, (1 puan)

Müşterilerle ilişkiler ve danışmanlık hizmeti verilebilmesi için, tesislerde resepsiyon içinde veya ayrı bir mahalde bu hizmet için bir yer oluşturulmalıdır. Bazı tesislerde, lobi içinde resepsiyona yakın yerde bir masada sirkülasyonun yoğun olduğu saatlerde bu hizmet için ayrılmış personel ile hizmet veriliyorsa 2 puanla değerlendirilir. Danışmanlık hizmeti veren personelin bu konudaki bilgisi; önemli telefonlar, ulaştırma araçları, seyahat acentaları, hastahaneler ve yakın çevredeki gezilip görülebilecek yerleri hakkındaki enformatik bilgileri içeren dosyasına bakılarak ölçülür.

14-Bagaj yeri, (Müşteri eşyasının, ayrı bir bagaj girişinden alınarak bagaj yerinden servis merdiveni veya servis asansörü ile odalara nakli) (2 puan)

Müşteri eşyasının, ayrı bir bagaj girişinden alınarak bagaj yerinden servis merdiveni veya servis asansörü ile odalara nakledilebilmesi halinde değerlendirmeye alınır. Yalnızca bagaj odası varsa değerlendirilmez.

15-Üniformalı eşya taşıma görevlisi, (gece-gündüz) (3 puan)

Eşya taşıma görevlisinin diğer personelden ayrı bir üniforması olmalıdır. Gece-gündüz bu hizmetin tam olarık verilebilmesi için en az 3 vardiya olması gerekmektedir. Bu nedenle, 3 personel yok ise tam puan verilmez.

16- Müşteri emanet kasası, (Kapasiteye yeterli, çift anahtarlı ve numaralı)(2 puan)

17-Hesap çıkarma ve rezervasyon işlemleri,

- Tüm işlemlerin bilgisayarla yapılması, (5 puan)

- Sadece hesap çıkarma veya rezervsyon işlemlerinin bilgisayarla yapılması, (3 puan)

- Tüm işlemlerin bilgisayar dışında yapılması, (1 puan)

Hesap çıkarma ve rezervasyon işlemlerinin bilgisayarla yapıldığının ifade edilmesi halinde; tesiste kullanılan bilgisayarlar için ayrı bir programının olması, bu program içinde, muhasebe sisteminin yürütülmesi, stokların belirtilmesi, rezervasyon işlemlerinin yapılabilmesi gerekmektedir. Programın, bu hususların tamamını kapsamaması halinde 3 puanla değerlendirilir.

18-Satış yerleri, (Mücevherat, hediyelik eşya, parfümeri, butik, kırtasiye "gazete - mecmua - kartpostal" v.b.) (Her bir satış yeri 2 puan, toplam 10 puanı geçemez.)

Tesiste bulunan her bir satış yeri değerlendirilir. Bir satış yerinde mücevherat ve parfümeri birlikte bulunuyorsa, yalnızca 2 puan verilir. Burada önemli olan husus, bir mahal için mükerrer puan verilmemesidir. Değerlendirmeye alınan satış yerinin, belge kapsamında veya tesis sınırları içerisinde olması gerekmektedir.

19-Berber, kuaför, (Her biri 2 puandır.) (Faal olması halinde değerlendirilir.)

Tesis bünyesinde faal durumda bulunan berber ve kuaför değerlendirilir. Bir mahalde her ikisi birden bulunuyor ise, yalnızca 2 puan verilir. Değerlendirmeye alınan berberin ve kuaförün, belge kapsamında veya tesis sınırları içerisinde olması gerekmektedir.

20- Müşteriler görüşürken rahatsız almayacağı ve etrafı rahatsız etmeyeceği telefon veya telefonlar,

- Ulusal veya uluslararası otomatik konuşma imkanı, (Ankesörlü telefon) (2 puan)

- Santral aracılığı ile konuşma imkanı, (1 puan)

Tesisin lobisinde, müşterilere haberleşme imkanı sağlayan telefon veya telefonlar var ise değerlendirilir. Konuşanların ve yakın çevrede bulunanların rahazsız olmayacakları bir şekilde telefon veya telefonların uyun bir yerde bulunması gerekmektedir.

21-Ayakkabı boyama, (Bu hizmetin verildiği otel dokümanında belirtilmelidir.)

- Elle boyama hizmeti, (3 puan)

- Makine ile boyama imkanı, (1 puan)

Tesiste ayakkabı boyama hizmetinin verildiği, otel dokümanında belirtilerek müşterilerin bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bazı tesislerin lobisinde bulunan ayakkabı boyama sandığı, genellikle dekoratif amaçla kullanılmaktadır. Boyama yapacak personel bulunmamaktadır. Bu nedenle, Tesisin lobisinde bulunan ayakkabı boyama sandığı¸ bu hizmetin verildiği anlamına gelmez. Elle ayakkabı boyama hizmetinin verildiği konusunda tereddüte düşüldüğünde, Bu hizmetin verildiğine ilişkin adisyonlara bakılır. Eğer bu hizmet için ücret tahakkuk ettirilmiş ise puan verilir.

YÖNETİM ODALARI

22-Müdür, muhasebe, personel müdürü v.b. yönetici odaları, (Her biri 1 puan, toplam 5 puanı geçemez.

SANTRAL

23-Telefon santralı,

- Müstakil santral odası veya mahalli veya otomatik santral, (4 puan)

- Resepsiyonda santral, (2 puan)

ASANSÖR (Asansörde pil ya da batarya ile çalışan alarm tertibatı ile havalandırma yoksa değerlendirmeye alınmaz.)

Asansörde pil ya da batarya ile çalışan alarm tertibatı bulunmalıdır. Alarm sistemi, otelin herhangi bir birimi ile doğrudan bağlantılı olabilir veya zil sesinin otel görevlileri tarafından kolaylıkla duyulabileceği bir şekilde ayarlanması gerekir. Asansörde telefon var ise, alarm tertibatı aranmaz. Telefonun, resepsiyonla ya da otelin güvenlik birimi veya teknik servis gibi birimlerle bağlantılı olması gerekir. Ayrıca, asansörde havalandırma tertibatı bulunmalıdır. Asansörde alarm ve havalandırma bulunmuyorsa, 24. ve 25. kriterler değerlendirmeye alınmaz.

24-Kapasiteyle orantılı asansör,

- Tam otomatik asansör, (fotoselli) (4 puan)

- Yarım otomatik asansör, (2 puan)

- Normal kumandalı standart asansör, (1 puan)

Tam otomatik asansörler, asansör kabini kata geldiğinde kapısı kendiliğinden açılan asansörlerdir. Yarım otomatik asansörler, kapıları kendiliğinden açılmayan, ancak kumanda düğmelerine basıldığında hangi katta kendiliğinden duracağını gösteren asansörlerdir. Bu tip kumanda edilen asansörlere toplamalı asansörlerde denilmektedir. Normal kumandalı standart asansörler ise, kumanda sistemi sadece tek kat için ayarlı olan asansörlerdir. Toplamalı değildir.

25-Asansörün genel görünümü,

- Çok iyi malzeme ile çok iyi bir dekorasyon, (3 puan)

- İyi malzeme ile iyi bir dekorasyon, (2 puan)

- Normal malzeme ile normal bir dekorasyon, (1 puan)

26-Bedensel engelliler için kumanda düğmeleri yatay veya 90 -130 cm. ebadında asansörler, (3 puan) (Kapı genşlikleri en az 80 cm. kabin içinde asgari 80 -90 cm. yükseklikte bar bulunacak )

27-Servis asansörü ve merdiveni, (Yangın merdiveni, müşteri merdiveni ve müşteri asansörü hariç)

- Asansör ve merdiven, (3 puan)

- Yalnız asansör, (2 puan)

- Yalnız merdiven, (1 puan)

Yangın merdiveni, müşteri merdiveni ve müşteri asansörü haricindeki, personelin servis yapması amacıyla kullanılan, doğrudan müşteri mahallerine açılmayan merdiven ve asansörler değerlenedirilir.KAT KORİDORLARI

28-Kat merdivenleri ve koridorlarında kaplama,

a) Halı,

- Özel dokuma yün halı, (Tam kaplama 6 puan)

- Tüğlü yün halı, (Tam kaplama 5 puan, kısmi kaplama 3 puan)

- Sentetik yün halı, (Tam kaplama 4 puan, kısmi kaplama 2 puan)

- Keçe tipi yer kaplaması, (Tam kaplama 3 puan, kısmi kaplama 1 puan)

b)Diğerleri,

- Granit, (6 puan)

- Mermer, seramik v.b. (5 puan)

- Karo, camcila parke v.b. (3 puan)

- Düz mozaik, marley v.b. (1 puan)

29-Koridorlarda, oda numaralarının rahatça okunabilmesini sağlayan aydnlatma, (2 puan)

Kat koridorlarındaki aydınlatma değerlendirilir. Aydınlatmanın, oda numaralarının kolayca okunabilecek şekilde yapılması gerekmektedir.

30-Koridorlarda kül tablaları, (1 puan)

Kat koridorlarındaki kül tablaları değerlendirilir. Koridorlar uzun ise, yeterli sıklıkta yerleştirilmelidir. Ayrıca, asansör kapılarının yanında da kül tablası bulundurulmalıdır.

31-Asansör veya merdiven boşluklarında, gerektiğinde müşterilerin oturarark beklemelerine imkan sağlayan oturma grubu, (2 puan)

Yaşlı, yorgun ve hasta müşterilerin asansör beklerken oturarak dinlenmelerini sağlamak amacıyla, en az iki koltuk ve bir sehpadan oluşan bir oturma grubu var ise değerlendirmeye alınır.

32-Katlarda temizlik gereçleri dolabı ve telefon bulunan kat ofisi, (2 puan)

Yatak katlarında bulunan kat ofislerinin temizlik ve düzenlemesi değerlendirilir. Müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla kat ofisilerinin en az birinde telefon bulunmalıdır.YATAK ODALARI

33-Kapı kilitleri,

- Şifreli kart sistemi ile açılabilen kilitler, (5 puan)

- Dışarıdan yalnızca anahtar, içeriden kapı tokmağı ile açılan kilitler,(3 puan)

- Dışarıdan yalnızca anahtar, içeriden kapı kolu ile açılan kilitler,(2 puan)

- Dışarıdan ve içeriden kapı kolu ile açılan kilitler, (1 puan)

Müşterilerin can ve mal güvenliği açısından, yatak odalarının kapı kilitleri değerlendirilir.

34- Zemin kaplaması,

a)Halı,

- Özel dokuma yün halı, (Tam kaplama 6 puan)

- Tüğlü yün halı, (Tam kaplama 5 puan, kısmi kaplama 3 puan)

- Sentetik yün halı, (Tam kaplama 4 puan, kısmi kaplama 2 puan)

- Keçe tipi yer kaplaması, (Tam kaplama 3 puan, kısmi kaplama 1 puan)

b) Diğerleri,

- Granit, (6 puan)

- Mermer, seramik v.b. (5 puan)

- Karo, camcila parke v.b. (3 puan)

- Düz mozaik, marley v.b. (1 puan)

35-Koltuk, iyi kalite sandalye ve sehpa,

- İki kişilik odalarda (French-bed dahil) her yatak için bir koltuk veya iyi kalite sandalye ve bir sehpa, (3 puan)

- Odada bir koltuk veya iyi kalite sandalye ve bir sehpa, (1 puan)

Yatak odalarındaki oturma grubu değerlendirilir. Oda balkonlarında bulunan plastik sandalyeler dikkate alınmaz.

36-Gece lambası / okuma lambası, (1 puan)

37-Kıymetli eşya kasası, (3 puan)

Yatak odalarındaki kıymetli eşya kasası değerlendirilir. Kıymetli eşya kasasının, bulunduğu yere monte edilmiş olması, ya da kolay taşınabilir ağırlıkta olmaması, şifreli sistemle veya anahtarla kilitlenebilir nitelikte olması dikkate alınır.

38- Tuvalet aynasının aydınlatılması, (1 puan)

Yatak odalarında, önünde pufu bulunan tuvalet masası bulunmalıdır. Bu kriterin değerlendirmesinde; tuvalet masası ile birlikte, aydınlatması da değerlendirilir.

39-Boy aynası, (2 puan)

40-Odanın genel aydınlatması, (2 puan)

Yatak odalarının aydınlatması değerlendirilir. Gece lambası, okuma lambası ve tuvalet aynasının aydınlatmasının dışındaki aydınlatma lambaları değerlendirmeye alınır.

41-Odalarda telefon,

- Her odadan dışarıya direk bağlantı, (6 puan)

- Her odadan dışarıya santral aracılığı ile bağlantı, (3 puan)

43-Karyola, komidin, tuvalet masası veya yazı masası, bagaj, elbise dolabı veya bütün bunları ihtiva eden uyumlu fonksiyonel mobilya bütünü,

- Özel tefriş, (6 puan)

- Mobilya bütünü, (4 puan)

- Ayrı ayrı elemanlarla tefriş, (2 puan)

Yatak odasında bulunan tefriş elemanları değerlendirilir. Tefriş elemanlarının tümünün nitelikli malzemeden çok iyi bir işçilikle özel olarak yaptırılması halinde, özel tefriş olarak değerlendirilir.

43-Yatak, (Niteliğini kaybetmemiş)

- Yaylı yatak, (3 puan)

- Muntazam diğer yataklar, (1 puan)

Yataklar; deforme olmamış, ortası çökmemiş ve lekesiz olmalıdır. Yatak üzerinde koruyucu (alez) bulunmuyor ise, tam puanla değerlendirilmez.

44-Odanın dekorasyonuyla uyumlu yatak örtüsü, (2 puan)

45-Niteliğini kaybetmemiş, özürsüz yastık ve battaniye veya pike,

- Çok iyi kalite, (3 puan)

- İyi kalite, (2 puan)

- Normal kalite, (1 puan)

Temiz, lekesiz, sökük ve yırtığı olmayan rengi bozulmamış, içi sağlıklı malzeme ile doldurulmuş yastıklar, nitelikli battaniye veya pikeler, çok iyi kalite olarak değerlendirilir.

46- Niteliğini kaybetmemiş, özürsüz yastık kılıfları ve çarşaflar, (Aynı müşteri için)

- Hergün değişme, (5 puan)

- 2 günde bir değişme, (3 puan)

- 3 günde bir değişme, (1 puan)

47-Odanın dekorasyonu ile uyumlu perde,

- Kaliteli astarlı kalın perde ve tül veya el örgüsü dantel perde, (4 puan)

- Panjur veya stor ve tül, (4 puan)

- Kaliteli kalın perde ve tül, (3 puan)

- Yalnız kalın perde, (1 puan)

Yatak odalarında kullanılan perdenin niteliği değerlendirilir. Perdelerin temiz, lekesiz, özürsüz ve ütülü olması dikkate alınır. Kalın perdeler, dışarıdan içeriyi göstermeyecek şekilde sık dokunmuş olmalıdır.

48-Ayakkabı cilası, ayakkabı silme bezi, dikiş malzemesi, kirli çamaşır torbası v.b. malzemeler, (Her biri 1 puan, toplam 4 puanı geçemez.)

Yukarıda belirtilen malzemeler dışında, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla odalara konulmuş olan tükenmez kalem, ayakkabı çekeceği, not defteri gibi malzemeler de değerlendirilir. Bu malzemelerin müşteri kullanımına sunulmuş olması gerekmektedir. Kirli çamaşır torbasına puan verilebilmesi için, çamaşır yıkama ve ütüleme fiyatlarına ilişkin liste de, odada bulundurulmalıdır.

49-Vasıflı kül tablaları ve kibrit, (Her biri 1 puan, toplam 2 puan)

Kül tablalarında ve kibritlerde, otelin amblemi olmalı ya da hiç amblemsiz olmalıdır. Bira, meşrubat, sigara ve benzeri firmalarının amblemi bulunan malzemeler değerlendirmeye alınmaz..

50-Otel dokümanları, (Çeşitli ünitelere ait fiyat listeleri, verilen hizmetlere ait bilgiler, tanıtıcı yayınlar.)

- Otel dokümanı ve mektupluğun çok iyi kalite bir kit içinde sunulması, (3 puan)

- Otel dokümanı ve mektupluğun normal kalite bir kit içinde sunulması, (2 puan)

- Yalnız mektupluğun bulunması, (1 puan)

Oteli ve otelde verilen hizmetleri tanıtan broşürler, verilen hizmetlerin fiyatları ve saatleri, müşteriler tarafından kullanılan otel alet ve gereçlerine ait kullanma kılavuzları ve müşterilerin kendi başına yararlandıkları ya da kullandıkları hizmet ünitelerine ait can ve mal güvenliğine ilişkin bilgiler, otel dokümanı olarak değerlendirilir. Bu dokümanın içeriğine ve içine konulduğu kitin kalitesine göre değerlendirime yapılır.

51-Şikayet ve dileklerin yazılabileceği şikayet defteri hakkında müşterilerin bilgilendirilmesi, (2 puan)

Tesiste uygunalan fiyatlara ilişkin olarak düzenlenmiş fiyat tarifeleri ve otel dokümanında, şikayet ve dileklerin yazılabileceği şikayet defteri hakkındaki bilgilere yer verilmesi halinde değerlendirmeye alınır. Şikayet defteri; müşterilerin kolayca görüp, yazabileceği bir yerde bulundurulmalıdır.

52-Odalararası ses izolasyonu, (2 puan)

Odalar arasında; su tesisatından gelen sesi, telefon zilinin sesi ve bunun gibi sesleri engelleyen özel bir izolasyon yapılmış ise değerlendirmeye alınır. Bu izolasyonun yapılıp yapılmadığının anlaşılabilmesi için, herhangi bir müşteri yatak odasında iken, kapı kapatılarak bitişikteki odanın telefonu çaldırılır ya da banyo bataryası açılmak suretiyle su akıtılırak tesisatın sesi dinlenir. Ayrıca, odada bulunan televizyon ya da radyo gibi aletlerin ses düzeylerinin belirli bir seviyede tutulmasını sağlayan tedbirlerin alınması da değerlendirilir.

53-Odalarda enerji tasarrufuna yönelik sistemler, (Enerji saver v.b.) (3 puan)

Odalarda enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla yapılmış olan enerji saver, giriş kapısı yanına konulmuş bir anahtarla odanın tüm elektrik sisteminin kapatılmasını sağlayan veya odanın giriş kapısı haricindeki kapı veya pencerelerin açıldığında klimanın çalışmasını otomatik olarak durdururan sistemin bulunması gibi hususlar değerlendirilir.

54-Odalarda TV. (Uzaktan kumandalı ise puan ilave edilir.)

- Her odada renkli TV, (6 puan)

- Odaların en az % 50'sinde renkli TV, (3 puan)

- İstenildiğinde odaların en az % 25'sinde renkli TV, (2 puan)

55-Odalarda buzdolabı,

- Her odada buzdolabı, (4 puan, minibar ise 6 puan)

- Odaların en az % 50'sinde buzdolabı (2 puan, minibar ise 4 puan)

- İstenildiğinde odaların en az % 25'sinde buzdolabı (1 puan, minibar ise 2 puan)

Odalarda bulunan buzdolapları değerlendirilir. Buzdolapları, çalışır durumda olmalıdır. Minibarlar ise; su, çeşitli meşrubat, çeşitli alkollü içki ve onun yanında alınabilecek yiyecek maddeleri ile doldurulmuş olmalıdır. Minibarda bulunan yiyecek içecek maddelerinin tüketilmesinde kullanılan servis malzemeleri ile fiyat listelerinin bulundurulması dikkate alınır.

56-Çevrede bulunan rahatsız edici etkenler, (Tren, otogar, havaalanı, fabrika ve atelyeler, karayolu güzergahı v.b.)

- Hiçbir oda bu etkenlerden zarar görmüyor, (4 puan)

- Odaların % 50'si gürültüsüz veya gürültüye karşı izole edilmiştir. (2 puan)

- Odaların % 20'si gürültüsüz veya gürültüye karşı izole edilmiştir. (1 puan)

Tesisin bulunduğu yerin çevresinde bulunan rahatsız edici etkenler değerlendirilir. Tesis çevresinde rahatsız edici hiçbir etken yoksa, ya da bu etkenlerden zarar görmemesi amacıyla yeterli önlem alınmış ise tam puan verilir.

57-Bedensel engelliler için zemini halı kaplı yatak odası düzenlemesi, (4 puan)

(Tek kişilik odalar 17 m2'den, giriş hol 150 cm'den, dar kenarı 345 cm'den az olmamak kaydıyla, iki kişilik odalar 20 m2'den, dar kenarı 380 cm'den küçük olmayacak, dengesiz duran ve sivri köşeli eşyalar bulunmayacak, elbise dolabı kapıları sürmeli ve askı yüksekliği 140 cm'den az olacak, elektrik düğme ve prizleri en fazla 100 cm yükseklikte, radyatör ve borular kapatılmış olacaktır.) (4 ve 26 ncı maddelerden puan alınması halinde değerlendirilir.)

BANYOLAR (Katlardaki genel banyolar için de geçerlidir.)

58-Odalarda banyo ve tuvalet,

- Bütün odalarda banyo ve tuvalet, (10 puan)

- Odaların % 50'sinin üstünde banyo ve tuvalet, (5 puan)

- Odaların % 20 - % 50'sinde banyo ve tuvalet, (1 puan)

59- Zemin kaplaması,

- Granit, (6 puan)

- Mermer, seramik v.b. (5 puan)

- Karo v.b. (3 puan)

- Düz mozaik v.b. (1 puan)

60-Banyolar, kullanılan malzemenin niteliğine göre değerlendirilir.

- Küvet iyi kalite malzeme, (5 puan)

- Duş teknesi iyi kalite malzeme, (3 puan)

- Duş teknesi normal kalite malzeme, (1 puan)

61-Banyo netelikleri,

(Emniyet tutacağı, sabunluk, havlu asacakları, elbise asacakları, tuvalet kağıdı yeri, üzerinde gerilimi yazılı priz.) (Herbiri 1 puandır.)

62-Banyo ayak havlusu, (1 puan)

63-Banyo perdesi veya aynı görevi yapan seperasyon, (1 puan)

64-Lavabo, aydınlatılmış aynısı ve etejeri,

- Tezgahlı lavabo ve büyük ayna, (4 puan)

- Ayaklı lavabo, iyi kalite malzeme, (3 puan)

- Normal lavabo, iyi kalite malzeme, (1 puan)

65-Armatürler ve bataryalar,

- Ayarlı veya fotoselli, (3 puan)

- İyi kalite, (2 puan)

- Normal kalite, (1 puan)

66-Baslar / rezervuarlar, (Fonksiyonunu yerine getiren) (3 puan)

67-Banyoda telefon, (3 puan)

68-Banyoda resepsiyonla bağlantılı alarm sistemi, (1 puan)

69-Banyoda saç kurutma makinası, (2 puan)

70-Sabun, şampuan, hijyen torbası, duş başlığı, makyaj pamuğu, v.b. (Bu gibi şeylerin her biri için 1 puan verilir. Toplam 4 puanı geçemez.)

71-El ve banyo havluları, (Niteliğini kaybetmemiş)

- Hergün değişme, (5 puan)

- 2 günde bir değişme, (3 puan)

72-Bidet,

- Odaların tamamında bidet, (5 puan)

- Odaların % 50'sinin üstünde bidet, (3 puan)

- Odaların % 25 - 50'si arasında bidet, (1 puan)

73-Bedensel engelliler için düzenlenen oda banyoları, (4 puan)

(136 ncı maddedeki şartlara ilaveten 70x160x55 cm. ebadında küvet, armatürler küvet boyunca yerleştirilmiş ve küvet başlarında yeterince geniş oturma yerleri, tavana monteli ayarlanabilir sarkan tutma yerleri ve tutunma barları bulunacak, banyo kapısı dışarı açılacak ve girişte eşik bulunmayacaktır. OTURMA SALONU

74- Zemin kaplaması,

a) Halı

- Özel dokuma yün halı, (Tam kaplama 6 puan)

- Tüğlü yün halı, (Tam kaplama 5 puan, kısmi kaplama 3 puan)

- Sentetik yün halı, (Tam kaplama 4 puan, kısmi kaplama 2 puan)

- Keçe tipi yer kaplaması, (Tam kaplama 3 puan, kısmi kaplama 1 puan)

b) Diğerleri,

- Granit, (6 puan)

- Mermer, seramik v.b. (5 puan)

- Karo, camcila parke v.b. (3 puan)

- Düz mozaik, marley v.b. (1 puan)

75- Dekorasyon,

- Özel dekorasyon, (Bir kültürü yansıtan) (5 puan)

- İyi bir dekorasyon, (3 puan)

- Normal dekorasyon, (1 puan)

76- Tefriş elemanları ve düzenleme,

- Çok iyi malzeme ile fonksiyonel bir düzenleme (5 puan)

- İyi malzeme ile fonksiyonel bir düzenleme (3 puan)

- Normal malzeme ile fonksiyonel bir düzenleme (1 puan)

77-Oturma salonuna ilaveten okuma odası veya mahalli, (2 puan)

78-TV seyretme imkanı,

- Ayrı bir TV odası veya mahalli, (2 puan)

- Oturma salonunun uygun bir yerinde, (1 puan)

BARLAR

79-Amerikan bar hizmetinin verildiği ayrı bir salon, (4 puan)

80-İçki servisi yapılan barlar, (Faal olan barlar değerlendirilir.) (Herbiri 2 puan olup, toplam 6 puanı geçemez.)

81-Bar malzeme ve teçhizatı,

- İçecek cinsine uygun malzeme ve teçhizat kullanılması, (3 puan)

- İçecek cinsine uygun malzeme ve teçhizatın tam olmamasına rağmen, hizmeti aksatmayacak düzeyde olması, (1 puan)

KAHVALTI OFİSİ VE KAHVALTI SALONU

82-Kahvaltı ofisi, (Kahvaltı salonuyla irtibatlı)

- Müstakil kahvaltı ofisi, (4 puan)

- Mutfağın içinde ayrı bir bölüm veya büfe servisi ile beraber, (2 puan)

83-Kahvaltı ofisinin kullanım amacına uygun donatımın durumu, (4 puan)

84-Kahvaltı salonu,

- Kahvaltıyı, kahvaltı salonunda veren tesisler, (6 puan)

- Kahvaltıyı, lokantasında veren tesisler, (4 puan)

- Kahvaltıyı, oturma salonunda veren tesisler, (2 puan)

85-Servis elemanları, (Çatal, kaşık, bıçak, bardak, demlik, v.b.)

- Çok iyi kaliteli sağlam ve temiz, amblemli, (3 puan)

- İyi kaliteli sağlam ve temiz, (2 puan)

- Normal kaliteli sağlam ve temiz, (1 puan)

BÜFE

86-Büfe,

- Müstakil büfe, (4 puan)

- Mutfağın içinde ayrı bir bölüm veya kahvaltı ofisiyle beraber, (2 puan

87-Çay, kahve pişirme yerinin düzenlemesi,

- Çok amaçlı hazırlık donatımı, (3 puan)

- Normal donatım, (1 puan)

88-Buz makinası, (3 puan)

89-Büfe servisi, (Odalar ve/veya en az bir mahalde)

- 24 saat hizmet veriyor, (4 puan)

- Saat 24.00'e kadar hizmet veriyor, (2 puan)

90-Oda servisi, (Otel dökümanında belirtilmesi ve odalarda fiyat listesi bulunması halinde değerlendirilir.)

- 24 saat hizmet veriyor, (4 puan)

- 05.00 - 24.00 saatleri arasında hizmet veriyor, (2 puan)

ÖZEL YEMEK SALONLARI VE PASTANE

91-Yemek salonu ve özel yemek salonuna ilaveten mutfakla bağlantılı veya özel mutfaklı ayrı yemek salonları, (Herbiri 5 puan, toplam 10 puanı geçemez.)

92-Pastane hizmeti veren bir salon veya mahal, (5 puan) (Yeterli gerişlikteki lobinin bir bölümü bu hizmet için ayrılmışsa değerlendirmeye alınır.)

GECE KÜLÜBÜ VEYA DİSKOTEK

93-Gece kulübü veya diskotek,

- Yemekli olması halinde servis mutfağı, (4 puan)

- Yemeksiz olması halinde büfe, (2 puan)

94- Zemin kaplaması,

a) Halı,

- Özel dokuma yün halı, (Tam kaplama 6 puan)

- Tüğlü yün halı, (Tam kaplama 5 puan, kısmi kaplama 3 puan)

- Sentetik yün halı, (Tam kaplama 4 puan, kısmi kaplama 2 puan)

- Keçe tipi yer kaplaması, (Tam kaplama 3 puan, kısmi kaplama 1 puan)

b) Diğerleri,

- Granit, (6 puan)

- Mermer, seramik v.b. (5 puan)

- Karo, camcila parke v.b. (3 puan)

- Düz mozaik, marley v.b. (1 puan)

95- Dekorasyon,

- Özel dekorasyon, (Bir kültürü yansıtan) (5 puan)

- İyi bir dekorasyon, (3 puan)

- Normal dekorasyon, (1 puan)

96- Tefriş elemanları ve düzenleme,

- Çok iyi malzeme ile fonksiyonel bir düzenleme (5 puan)

- İyi malzeme ile fonksiyonel bir düzenleme (3 puan)

- Normal malzeme ile fonksiyonel bir düzenleme (1 puan)

97-Sağlığa zararlı olmayacakbir ses düzeni ile gürültüyü engelleyici izolasyon, (4 puan)

98-Servis malzemeleri, (Çatal, kaşık, bıçak, tabak, verilen içkiye uygun bardak, masa örtüleri, peçeteler v.b.)

- Çok iyi kaliteli sağlam ve temiz, amblemli, (3 puan)

- İyi kaliteli sağlam ve temiz, (2 puan)

- Normal kaliteli sağlam ve temiz, (1 puan)

KONGRE SALONU - TOPLANTI SALONU - ÇOK AMAÇLI SALONLAR

99-Kongre salonunun düzenlemesi, (En az 3 çalışma odası, tercüme odaları ile sekreter hizmetleri ve fuayeyi kapsar.) (10 puan)

100-Kongre salonunda sabit simultane sisteminin bulunması, (5 puan)

101-Simultane ekipmanının dışarıdan sağlanarak bu hizmetin verilmesi,(3 puan)

102-Toplantı salonunun düzenlemesi, (İyi bir malzeme ile uygun bir düzenleme) (3 puan)

103-Toplantı ve konferanslar için gerekli tesis ve ekipmanı, (Ses düzeni, tepegöz, slayt makinası, sinema makinası, portatif sinema perdesi, kürsü, video kaset göstericisi v.b.) (Herbiri 1 puan, toplam 3 puanı geçemez.)

104-Çok amaçlı salonlar, (Her salon 2 puan, toplam 10 puanı geçemez.) (Değerlendirilen salonların dışında kalan salonlar değerlendirilir. Bu salon veya salonlarda yeme-içme imkanı, eğlence imkanı ve toplantı imkası sağlanabilmesi halinde herbiri için ikişer puan ilave edilir.)

YÜZME HAVUZLARI

105- Yüzme havuzları, (Yan ünite ve filtrasyon sistemi varsa değerlendirilir.)

- Kapalı ve açık yüzme havuzu birlikte, (10 puan)

- Kapalı veya açık yüzme havuzu, (5 puan)

106-Havuz çevresinde kaymayı önleyici zemin, (2 puan)

107-Derinlik ölçülerinin belirtilmesi, (1 puan)

108-Havuz kullanım saatlerinde ehliyetli cankurtaran görevlisi, (2 puan)

109-Güvenlik önlemlerinin en az 3 dilde belirtildiği levhalar, (1 puan)

110-Mayo değiştirme kabini,(2 puan)

111-Havuz giriş yerlerinde ayak yıkama havuzcukları, (1 puan)

112-Havuzun iç ve çevre aydınlatmasının yapılması, (2 puan)

113-Havuz suyunun boşaltıldığı ağızlarda güvenlik önlemlerinin alındığı tesisat, (2 puan)DİĞER ÜNİTELER VE HİZMETLER

114-Terzi, müşteri çamaşırı yıkama, ütüleme ve kuru temizleme servisi, (Odalarda çamaşır torması bulundurulması ve otel dokümanında fiyat listesinin belirtilmesi dikkate alınır.) (Herbiri 2 puan, toplam 8 puandır. Bu hizmetlerin tesis dışında yaptırılması halinde 1'er puan üzerinden değerlendirilir.)

115-Tesisin müşteri kullanımına açık, bahçe, avlu, giriş, teras, v.b. alanlarda görünümü güzelleştiren fonksiyonel düzenlemeler. (3 puan)

116-Türk hamamı, sauna, masaj yerleri, jimnastik salonu, v.b. (Herbiri 5 puan, toplam 20 puan)

117-Çeşitli sporlar için uygun mahaller, (Her spor ünitesi için 3 puan, toplam 9 puan)

118-Doktor, hemşire servisinin tefriş ve düzenlemesi,

- Devamlı doktor ve hemşire bulundurulması, (5 puan)

- Anlaşmalı doktorla hizmet verilmesi, (2 puan)

119-İlkyardım hizmetini eksiksiz verebilecek araç ve gereçler, (3 puan)

120- Bedensel engelliler için merdivenle çıkılan en az üç ünitede yapılan düzenleme, (4 puan)

(Lokanta, oturma salonu, gece kulübü, yüzme havuzu, otopark v.b.)GENEL TUVALETLER

121- Zemin,

- Granit, (6 puan)

- Mermer, seramik v.b. (5 puan)

- Karo v.b. (3 puan)

- Düz mozaik v.b. (1 puan)

122-Duvar kaplamaları,

- Tavana kadar mermer, fayans, seramik, v.b. (3 puan)

BİLKALİTE Eğitim Danışmanlık ve Belgelendirme Hizmetleri

Bil Kalite olarak sektörde, araştırma ve geliştirme üzerine sürekli yatırım yapmaktır. Bu strateji; yenilikçi, kullanımı kolay, yüksek...

Bize Ulaşın

  •  Uğur Mumcu Mah. Nurçiçeği Sk. Şehr-i Naz Konakları. No: 7/17 Kartal / İSTANBUL
  •   0216 459 06 52
  •   0530 543 99 91
  • info@bilkalite.com

e-Bülten

kmk® | web tasarım programları ile hazırlanmıştır.